Przepisy kulinarne
#1
Hej. Pomyślałem, że podzielę się przepisem z czasów, gdy jeszcze nie umiałem zrobić naleśnika... iii oto jest.
Postujcie swoje przepisy. Pozdrawiam Was Kochani!!!

Pizzerinki Fejkowe pizzerinki bez drożdży i jajek
Czas: Przygotowanie ~15 minut. Pieczenie 45 minut.
Składniki:
150 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
5 łyżek oleju
Szczypta soli
4 łyżki sosu pomidorowego (koncentrat)
1 kulka mozzarelli (dowolny ser ~150-200g na taką porcję)
8 plasterków chudej szynki (dowolna wędlina, np. salami czy kiełbasa)
10 pieczarek
1 szalotka
Garść oliwek
Zioła prowansalskie
Pieprz i sól do smaku
 
Ciasto:
Wymieszać mąkę, mleko, wodę, proszek do pieczenia, olej. Mąki dodawać aż do momentu, gdy ciasto nie będzie kleić się do palców. Można też tak dużo, że więcej się nie chce zmieszać, ale nie jest to najlepsze. Do ciasta można wrzucić zioła prowansalskie, np. bazylię, oregano i sól. Można próbować dodać trochę drożdży instant. Gotowe ciasto odstawić na czas przygotowania sosu i dodatków
 
Sos:
Na 1 porcję ciasta należy przygotować sos z około 150 gramów koncentratu pomidorowego. Do koncentratu należy dodać zioła prowansalskie – bazylię, oregano, by wszystko trochę zgęstniało. Ilość według uznania.
 
Dodatki:
Pieczarki, pomidory, wędlina, cebula, to takie standardowe przykładowe. Dowolnie, do wyboru, co kto lubi. Pokroić. Ser (najlepiej mozzarella, z goudą też wychodzi smaczne) zetrzeć lub pokroić.
 
Blacha:
Przygotować dużą blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia lub folia aluminiową. Posypać ją delikatnie mąką lub bardzo delikatnie olejem.
Podzielić ciasto na dowolną liczbę części i uformować w płaskie krążki, elipsy. Ja preferuję 6. Na oko, wygodnie, bo można je uformować rękami bez wałka. Grubość na oko, ale lepiej cieńsze.
Na ułożone na blasze ciasto nałożyć sos i położyć dodatki (bez sera). Ciasto wyjdzie blade, więc brzegi pizzerek można posmarować masłem/olejem.
 
Pieczenie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Przydatny jest termoobieg. Piec w sumie około 45 minut. Na około 10-15 minut przed końcem, posypać pizzerinki serem i włożyć z powrotem do piekarnika. Sprawdzać widelcem czy się upiekło, podnosić czy złapało środek, bo przy grubym cieście może zostać surowy.
Don't be so serious. Please.
Niedostępny
  Odpowiedz
#2
masz jakieś zdjęcie po zrobieniu?
  Odpowiedz
#3
Hm. Nie. Dawno nie robiłem. Wyobraź sobie minipizzę z biedronki. Coś podobnego, zależnie od składników. Tylko ciasto twardsze i zapycha ostro.
Don't be so serious. Please.
Niedostępny
  Odpowiedz
#4
Brzmi pysznie Halinko, zrobię dla dzieciaków w najbliższym czasie
¯\_(ツ)_/¯
  Odpowiedz
#5
Hej kochani, wiem, że dużo osób nie wie jak zrobić gulasz wołowy więc pomyślałem, ze dam wam przepis. Miłego gotowania. Wink

Składniki:
Przygotowanie:
Mięso kroimy w sporą kostkę ok. 2 cm x 2 cm. Oprószamy mąką, nadmiar strzepując, i partiami smażymy na bardzo rozgrzanym oleju. Każdą z usmażonych porcji przekładamy do dużego garnka.
Po wysmażeniu całego mięsa, na tej samej patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i przekładamy do mięsa.
Kroimy paprykę w kostkę i dodajemy do mięsa.
Ząbki czosnku drobno kroimy i wrzucamy do garnka z resztą składników, koncentrat pomidorowy rozrabiamy z 3 łyżkami wody i wlewamy do garnka.
Dodajemy mielone papryki, liście laurowe, ziele, kminek i zalewamy wszystko bulionem ew. wodą. Wstawiamy na średni gaz i gotujemy pod przykryciem nawet do 3 godzin, co jakiś czas mieszając i uzupełniając odparowany płyn.
Po tym czasie doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Jeśli sos wyszedł zbyt rzadki, całość można zagęścić rozrobioną mąką z wodą (2 łyżki mąki na ½ kubka zimnej wody). Podajemy gorący z kaszą lub innymi dodatkami.
WIESNIAKI TO KOZAKI! Witch Witch TNT
  Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości