Przepisy kulinarne - Wersja do druku +- Forum | Sky-Land.pl | Sieć Serwerów Minecraft 1.8 - 1.20 (https://forum.sky-land.pl) +-- Dział: Inne (https://forum.sky-land.pl/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Off-topic (https://forum.sky-land.pl/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Przepisy kulinarne (/showthread.php?tid=46713) |
Przepisy kulinarne - Hayer - 11-14-2021 Hej. Pomyślałem, że podzielę się przepisem z czasów, gdy jeszcze nie umiałem zrobić naleśnika... iii oto jest. Postujcie swoje przepisy. Pozdrawiam Was Kochani!!! Pizzerinki Fejkowe pizzerinki bez drożdży i jajek Czas: Przygotowanie ~15 minut. Pieczenie 45 minut. Składniki: 150 g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 5 łyżek oleju Szczypta soli 4 łyżki sosu pomidorowego (koncentrat) 1 kulka mozzarelli (dowolny ser ~150-200g na taką porcję) 8 plasterków chudej szynki (dowolna wędlina, np. salami czy kiełbasa) 10 pieczarek 1 szalotka Garść oliwek Zioła prowansalskie Pieprz i sól do smaku Ciasto: Wymieszać mąkę, mleko, wodę, proszek do pieczenia, olej. Mąki dodawać aż do momentu, gdy ciasto nie będzie kleić się do palców. Można też tak dużo, że więcej się nie chce zmieszać, ale nie jest to najlepsze. Do ciasta można wrzucić zioła prowansalskie, np. bazylię, oregano i sól. Można próbować dodać trochę drożdży instant. Gotowe ciasto odstawić na czas przygotowania sosu i dodatków
Sos:
Na 1 porcję ciasta należy przygotować sos z około 150 gramów koncentratu pomidorowego. Do koncentratu należy dodać zioła prowansalskie – bazylię, oregano, by wszystko trochę zgęstniało. Ilość według uznania.
Dodatki:
Pieczarki, pomidory, wędlina, cebula, to takie standardowe przykładowe. Dowolnie, do wyboru, co kto lubi. Pokroić. Ser (najlepiej mozzarella, z goudą też wychodzi smaczne) zetrzeć lub pokroić.
Blacha:
Przygotować dużą blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia lub folia aluminiową. Posypać ją delikatnie mąką lub bardzo delikatnie olejem.
Podzielić ciasto na dowolną liczbę części i uformować w płaskie krążki, elipsy. Ja preferuję 6. Na oko, wygodnie, bo można je uformować rękami bez wałka. Grubość na oko, ale lepiej cieńsze.
Na ułożone na blasze ciasto nałożyć sos i położyć dodatki (bez sera). Ciasto wyjdzie blade, więc brzegi pizzerek można posmarować masłem/olejem.
Pieczenie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Przydatny jest termoobieg. Piec w sumie około 45 minut. Na około 10-15 minut przed końcem, posypać pizzerinki serem i włożyć z powrotem do piekarnika. Sprawdzać widelcem czy się upiekło, podnosić czy złapało środek, bo przy grubym cieście może zostać surowy.
RE: Przepisy kulinarne - _CBS - 11-14-2021 masz jakieś zdjęcie po zrobieniu? RE: Przepisy kulinarne - Hayer - 11-14-2021 Hm. Nie. Dawno nie robiłem. Wyobraź sobie minipizzę z biedronki. Coś podobnego, zależnie od składników. Tylko ciasto twardsze i zapycha ostro. RE: Przepisy kulinarne - Croxx - 11-16-2021 Brzmi pysznie Halinko, zrobię dla dzieciaków w najbliższym czasie RE: Przepisy kulinarne - DonShake - 11-18-2021 Hej kochani, wiem, że dużo osób nie wie jak zrobić gulasz wołowy więc pomyślałem, ze dam wam przepis. Miłego gotowania. Składniki:
Mięso kroimy w sporą kostkę ok. 2 cm x 2 cm. Oprószamy mąką, nadmiar strzepując, i partiami smażymy na bardzo rozgrzanym oleju. Każdą z usmażonych porcji przekładamy do dużego garnka. Po wysmażeniu całego mięsa, na tej samej patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i przekładamy do mięsa. Kroimy paprykę w kostkę i dodajemy do mięsa. Ząbki czosnku drobno kroimy i wrzucamy do garnka z resztą składników, koncentrat pomidorowy rozrabiamy z 3 łyżkami wody i wlewamy do garnka. Dodajemy mielone papryki, liście laurowe, ziele, kminek i zalewamy wszystko bulionem ew. wodą. Wstawiamy na średni gaz i gotujemy pod przykryciem nawet do 3 godzin, co jakiś czas mieszając i uzupełniając odparowany płyn. Po tym czasie doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Jeśli sos wyszedł zbyt rzadki, całość można zagęścić rozrobioną mąką z wodą (2 łyżki mąki na ½ kubka zimnej wody). Podajemy gorący z kaszą lub innymi dodatkami. RE: Przepisy kulinarne - Miksiarz - 12-21-2021 Instrukcja nie jasna miska utknęła mi w odbycie |