11-14-2021, 10:45
Hej. Pomyślałem, że podzielę się przepisem z czasów, gdy jeszcze nie umiałem zrobić naleśnika... iii oto jest.
Postujcie swoje przepisy. Pozdrawiam Was Kochani!!!
Pizzerinki Fejkowe pizzerinki bez drożdży i jajek
Czas: Przygotowanie ~15 minut. Pieczenie 45 minut.
Składniki:
150 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
5 łyżek oleju
Szczypta soli
4 łyżki sosu pomidorowego (koncentrat)
1 kulka mozzarelli (dowolny ser ~150-200g na taką porcję)
8 plasterków chudej szynki (dowolna wędlina, np. salami czy kiełbasa)
10 pieczarek
1 szalotka
Garść oliwek
Zioła prowansalskie
Pieprz i sól do smaku
Ciasto:
Postujcie swoje przepisy. Pozdrawiam Was Kochani!!!
Pizzerinki Fejkowe pizzerinki bez drożdży i jajek
Czas: Przygotowanie ~15 minut. Pieczenie 45 minut.
Składniki:
150 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
5 łyżek oleju
Szczypta soli
4 łyżki sosu pomidorowego (koncentrat)
1 kulka mozzarelli (dowolny ser ~150-200g na taką porcję)
8 plasterków chudej szynki (dowolna wędlina, np. salami czy kiełbasa)
10 pieczarek
1 szalotka
Garść oliwek
Zioła prowansalskie
Pieprz i sól do smaku
Ciasto:
Wymieszać mąkę, mleko, wodę, proszek do pieczenia, olej. Mąki dodawać aż do momentu, gdy ciasto nie będzie kleić się do palców. Można też tak dużo, że więcej się nie chce zmieszać, ale nie jest to najlepsze. Do ciasta można wrzucić zioła prowansalskie, np. bazylię, oregano i sól. Można próbować dodać trochę drożdży instant. Gotowe ciasto odstawić na czas przygotowania sosu i dodatków
Sos:
Na 1 porcję ciasta należy przygotować sos z około 150 gramów koncentratu pomidorowego. Do koncentratu należy dodać zioła prowansalskie – bazylię, oregano, by wszystko trochę zgęstniało. Ilość według uznania.
Dodatki:
Pieczarki, pomidory, wędlina, cebula, to takie standardowe przykładowe. Dowolnie, do wyboru, co kto lubi. Pokroić. Ser (najlepiej mozzarella, z goudą też wychodzi smaczne) zetrzeć lub pokroić.
Blacha:
Przygotować dużą blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia lub folia aluminiową. Posypać ją delikatnie mąką lub bardzo delikatnie olejem.
Podzielić ciasto na dowolną liczbę części i uformować w płaskie krążki, elipsy. Ja preferuję 6. Na oko, wygodnie, bo można je uformować rękami bez wałka. Grubość na oko, ale lepiej cieńsze.
Na ułożone na blasze ciasto nałożyć sos i położyć dodatki (bez sera). Ciasto wyjdzie blade, więc brzegi pizzerek można posmarować masłem/olejem.
Pieczenie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Przydatny jest termoobieg. Piec w sumie około 45 minut. Na około 10-15 minut przed końcem, posypać pizzerinki serem i włożyć z powrotem do piekarnika. Sprawdzać widelcem czy się upiekło, podnosić czy złapało środek, bo przy grubym cieście może zostać surowy.
Don't be so serious. Please.