ogolnie to blad byl z mojej winy, ze dodalem szmaragdy do skupu i zapomnialem o tym, ze byly tez one w sklepie (w dodatku rudy).
ale jeszcze wiekszy blad ponosza gracze, ktorzy nie zglosili tego bugu i byli tak pazerni aby go wykorzystywac poki sie da.
nie cofne serwera do wczoraj bo byloby to nie fair wobec uczciwych graczy, a sprawy raczej maja sie dosyc jasno:
1. czesc graczy zachowa swoje pieniedze, ktore zarobila oszustwem:
- wiec je straci
2. czesc graczy wykupi wszystko co sie da w obawie, ze im zabiore te pieniadze
- jak je znajde, to tez straca te przedmioty
3. czesc graczy straci wszystkie swoje oeszczednosci, bo nie zdazy sprzedac szmaragdow
- ci maja pecha
nie chodzi tutaj o to, ze bede kazdego sledzil i bede taki natretny aby kazdemu usuwac wszystkie latarnie, szmaragdy i co popadnie.
po prostu mam kopie serwera z dzisiejszej nocy i dzialam na dwoch serwerach, podejrzanych graczy (tych online, co sprzedawali) mam na liscie i sprawdzam co mieli na dzialkach w kazdej skrzyni, w enderchescie, ekwipunku i na koncie w $ - raz na glownym serwerze, a raz na kopii.
np. taki Kox_MarcinPL mial prawie 4 stacki latarni i juz ich nie ma, odzyskal tez wczorajsze pieniadze, ktorych dzisiaj nie mial, bo po zabraniu latarni zostal z niczym.
tak samo np. BroodyDrake43, Zuziarka czy inni, stracili po prostu to co dzisiaj zebrali.
niektorzy byli tak cwani (taki Broody), ze caly magazyn obsadzili latarniami aby je "ukryc"
![Tongue Tongue](https://forum.sky-land.pl/images/smilies/minecraft/2/tongue.png)
nie znajde kazdego, bo jest was wielu, ale jak cos znajde podejrzanego, to sie temu przygladam i cofam go do stanu "wczorajszego" tylko z pieniedzy, szmaragdow i latarni.
niektorzy mieli szczescie, a niektorzy pecha, ale zapewne ucierpia tylko ci, ktorzy naprawde na to zasluzyli.
do skupu powrocil proszek redstone w troche drozszej cenie, cale 0.2$ za sztuke (bylo 0.1).
a nawet jak ktos kupil te latarnie i kogos nie nakrylem, to ma szczescie, poza tym przez najblizszy czas po prostu beda tansze, ot co.